روشهای تأمین سرمایه برای راهاندازی کسب و کار
در این مقاله به این پرسشها پاسخ خواهیم داد:
- چرا محاسبه هزینههای اولیه کسبوکار اهمیت دارد؟
- روشهای رایج برای تأمین سرمایه کسبوکارهای نوپا کدامند؟
- چگونه میتوانم سرمایه مورد نیاز برای کسبوکار جدیدم را به دست آورم؟
برای بسیاری از افراد، شروع یک کسبوکار جدید تجربهای هیجانانگیز است. شما این فرصت را پیدا میکنید تا کاری را انجام دهید که به شما انگیزه میدهد و در عین حال، امیدوار هستید که دیگران را نیز خوشحال کنید.
اما راهاندازی یک کسبوکار نیازمند عوامل متعددی است. یک طرح کسبوکار (بیزینس پلن) قوی، مهارتهای مدیریتی و سرمایه مناسب، هر یک نقشی حیاتی در موفقیت شما ایفا میکنند.
با وجود این همه عنصر ضروری برای شکوفایی کسبوکارتان، شاید تشخیص اینکه کدامیک از همه مهمتر است، کمی دشوار باشد.
چه عاملی میتواند بزرگترین تفاوت را میان بقای یک کسبوکار و تعطیل شدن آن رقم بزند؟ بیایید با هم بررسی کنیم.
چرا محاسبه هزینهها برای کسبوکار شما حیاتی است؟
برای یک کسبوکار نوپا، پول و سرمایه میتواند نقشی محوری در موفقیت داشته باشد. بنابراین، بهتر است بدانید تقریباً به چه مقدار سرمایه نیاز دارید و از کجا میتوانید آن را تأمین کنید.
محاسبه دقیق هزینههای راهاندازی، اداره و رشد کسبوکار، تخمین سود را آسانتر میکند، به شما نشان میدهد برای رسیدن به نقطه سر به سر به چه مقدار پول نیاز دارید، دریافت وام را تسهیل میکند، سرمایهگذاران را جذب مینماید و حتی ممکن است برای شما معافیتهای مالیاتی به همراه داشته باشد.
زمانی که بهترین راه برای تأمین بودجه مورد نیاز خود را بشناسید، میتوانید برنامهریزی دقیقتری برای کسبوکار خود داشته باشید. این کار به شما کمک میکند تا از مشکلاتی مانند بدهیهای غیرضروری یا امضای قراردادهایی که برای کسبوکارتان مناسب نیستند، دوری کنید.
چگونه هزینههای کسبوکار خود را تخمین بزنیم؟
کلید اصلی برای تخمین هزینهها، نظم و سازماندهی است. پس یک فایل اکسل (spreadsheet) یا یک نرمافزار بودجهبندی باز کنید و آماده شوید تا تصویر روشنی از وضعیت مالی خود ترسیم کنید.
کار را با فهرست کردن مواردی که اغلب کسبوکارها به آن نیاز دارند، شروع کنید. علاوه بر فضای اداری، مواردی مانند لوازم اداری (میز و خودکار)، هزینههای جانبی (برق و گرمایش)، تجهیزات ارتباطی و هرگونه مجوز، پروانه یا بیمه لازم را در نظر بگیرید.
همچنین باید هزینههای مربوط به پرداخت حقوق کارمندان، مشاوران خارجی (مانند وکلا یا حسابداران) و حقوق خودتان را نیز لحاظ کنید. علاوه بر این، هزینههای بازاریابی و تبلیغات، از جمله تحقیقات بازار، خرید فضای تبلیغاتی و ساخت وبسایت را فراموش نکنید.
پس از محاسبه هزینههای استاندارد، مواردی را که مختص کسبوکار شما هستند به لیست اضافه کنید. این موارد میتواند شامل مواد اولیهای باشد که یک آبمیوهفروشی در اسموتیهای خود استفاده میکند یا چرخ خیاطی که یک کلاهدوز برای ساخت کلاههای فانتزی به کار میبرد.
وقتی لیست شما کامل شد، ارزش هر مورد را تخمین بزنید. مواردی مانند مجوزها اغلب قیمتهای مشخصی دارند، در حالی که هزینه حقوق و دستمزد میتواند متغیر باشد. با جستجو در اینترنت و پرسوجو از دیگران، ببینید شرکتهای مشابه معمولاً چقدر هزینه میکنند تا به شما در تخمین کمک کند.
زمان محاسبه فرا رسیده است!
حالا که لیست بزرگی از هزینهها و برآوردهای مربوط به آنها را در دست دارید، نوبت به بخش جذاب ماجرا یعنی محاسبات ریاضی میرسد.
- ابتدا، مشخص کنید کدام هزینهها یکباره (One-time Costs) هستند. اینها معمولاً هزینههای اولیهای هستند که برای شروع یا رشد کسبوکارتان نیاز دارید؛ خواه خرید تجهیزات اصلی باشد، طراحی لوگو یا پرداخت هزینه مجوزی که به شما اجازه افتتاح فروشگاهتان را میدهد.
- بقیه هزینههای شما تکرارشونده (Repeating Expenses) هستند. این هزینهها عموماً به شما در حفظ و بقای کسبوکارتان کمک میکنند و شامل مواردی مانند حقوق، اجاره و قبوض آب و برق میشوند. محاسبه کنید که هر یک از این موارد در طول ۱ ماه، ۱ سال و ۵ سال چقدر برای شما هزینه خواهد داشت.
- تمام هزینهها را با هم جمع بزنید تا ببینید به چه مقدار پول و در چه زمانی نیاز خواهید داشت. محاسبات جداگانهای برای هزینههای ماهانه، سالانه و بودجه ۵ ساله خود انجام دهید.
همیشه کمی فضای اضافی برای خود در نظر بگیرید، چون ممکن است هزینههای واقعی شما از آنچه پیشبینی کردهاید بیشتر شود. قطعاً دوست ندارید که برنامههایتان فقط به دلیل افزایش ناگهانی قیمت کالایی که در لحظه آخر به آن نیاز پیدا کردهاید، به هم بریزد.
روشهای تأمین سرمایه برای کسبوکار شما
حالا که ایدهای از میزان سرمایه مورد نیاز خود دارید، وقت آن است که بفهمید چگونه آن را به دست آورید.
۱. سرمایهگذاری شخصی (Bootstrapping)
یکی از راهها، تأمین مالی پروژه توسط خودتان است که به آن سرمایهگذاری شخصی یا بوتاسترپینگ میگویند.
اگر توانایی مالی آن را دارید، این روش میتواند گزینه خوبی باشد. شما کنترل کامل بر کسبوکار خود خواهید داشت، بدون اینکه مجبور باشید بخشی از مالکیت را به سرمایهگذاران خارجی واگذار کنید یا به وامدهندگان بدهکار شوید.
اما نقطه ضعف این کنترل کامل این است که شما تمام ریسک را نیز به تنهایی به دوش میکشید. پس مراقب باشید بیش از توانتان هزینه نکنید، بهویژه اگر تصمیم دارید از حساب بازنشستگی خود استفاده کنید.
۲. سرمایهگذاری خطرپذیر (Venture Capital)
اگر قادر به تأمین مالی کسبوکار خود نیستید، گزینههای دیگری نیز با مزایا و معایب خاص خودشان وجود دارند. یکی از این روشها، سرمایهگذاری خطرپذیر (VC) است.
در این روش، سرمایهگذاران معمولاً در ازای دریافت بخشی از سهام مالکیت (Equity) و ایفای نقشی فعال در شرکت، بودجه را تأمین میکنند. مثل این است که عمویتان پول یک فر را به شما بدهد و در عوض، از هر ۱۰ کیکی که میپزید، یکی را بردارد.
از آنجا که سرمایهگذاران در ازای پول خود بخشی از مالکیت را دریافت میکنند، سرمایهگذاری خطرپذیر شامل بدهی نمیشود؛ یعنی وامی نیست که مجبور به بازپرداخت آن باشید. با این حال، سرمایهگذاران ریسک بزرگی را میپذیرند، و این یعنی انتظار پاداش قابل توجهی نیز دارند.
برای دستیابی به بیشترین بازدهی ممکن، سرمایهگذاران خطرپذیر معمولاً پول خود را برای شرکتهایی سرمایهگذاری میکنند که پتانسیل رشد سریع و آسان را دارند. بنابراین، اگر به دنبال این نوع سرمایه هستید، باید نشان دهید که کسبوکار شما آیندهای بزرگ و درخشان دارد.
همچنین باید مایل باشید که بخشی از کنترل شرکت خود را واگذار کنید. اکثر سرمایهگذاران خطرپذیر میخواهند در هیئت مدیره شرکتهایی که در آنها سرمایهگذاری کردهاند، حضور داشته باشند تا بتوانند در تصمیمگیریهایی که ریسک آنها را به حداقل میرساند، کمک کنند.
۳. تأمین مالی جمعی (Crowdfunding)
فرض کنید میخواهید کنترل کامل شرکت خود را حفظ کنید و احساس میکنید ایدهتان میتواند افراد زیادی را هیجانزده کند. در این صورت، میتوانید به پلتفرمهایی روی بیاورید که امکان تأمین مالی جمعی (Crowdfunding) را فراهم میکنند.
این روش معمولاً شامل جمعآوری مبالغ کوچک از مشتریان بالقوه، شبکه اجتماعی، دوستان و خانواده است. این حامیان از نظر فنی سرمایهگذار محسوب نمیشوند، زیرا بازگشت مالی برای آنها وجود ندارد.
در عوض، آنها معمولاً در ازای مشارکت خود هدیهای دریافت میکنند. شما میتوانید محصولی را که قصد فروش آن را دارید، یک جلسه با مدیران شرکت یا فرصتی برای تقدیر عمومی از نام حامیان را به آنها پیشنهاد دهید.
از آنجا که حامیان پولی طلبکار نیستند، تأمین مالی جمعی میتواند گزینهای بسیار امن برای کسبوکارها باشد. حتی اگر پروژه شما در بلندمدت شکست بخورد، معمولاً نیازی به بازپرداخت پول به کسی ندارید.
اما شما کسبوکاری راهاندازی نکردهاید که شکست بخورید. پس مطمئن شوید که یک استراتژی بازاریابی قوی دارید تا بتوانید پروژه خود را به گوش دیگران برسانید و آنها را برای تأمین مالی متقاعد کنید.
توجه کنید: از آنجا که هر پلتفرم تأمین مالی جمعی متفاوت است، حتماً تمام جزئیات و شرایط را با دقت بخوانید و از تعهدات مالی و حقوقی کامل خود آگاه شوید.
۴. وامهای کسبوکار (وامهای کوچک و میکرولونها)
اگر نمیخواهید بخشی از مالکیت را به سرمایهگذاران واگذار کنید یا یک کمپین تأمین مالی جمعی ایجاد کنید، میتوانید به فکر گرفتن وام باشید.
وامهای کسبوکارهای کوچک
بانکها به افراد واجد شرایط، وامهای کسبوکار کوچک ارائه میدهند. شما مالکیت کامل کسبوکار خود را حفظ خواهید کرد، اما بدهکار میشوید. بنابراین، مهم است که برای پرداختهای منظم آمادگی داشته باشید. دریافت این نوع وام اگر کسبوکار فعالی که درآمدزایی خود را ثابت کرده باشد نداشته باشید، میتواند دشوار باشد. اگر بتوانید به بانک نشان دهید که موفقیتهایی داشتهاید، آنها با اطمینان بیشتری به شما وام خواهند داد.
وامهای خرد (Microloans)
اینها وامهای کوچکی هستند که از منابع مختلفی از جمله پلتفرمهای وام آنلاین، سازمانهای اجتماعی و گروههای غیرانتفاعی در دسترس هستند. اگر تازه کسبوکار خود را شروع کردهاید و جریان نقدی (Cash Flow) خوب یا سابقه اعتباری قوی ندارید، این وامها میتوانند عالی باشند. وامدهندگان خرد معمولاً تمایل بیشتری به همکاری با متقاضیانی دارند که هنوز خود را تثبیت نکردهاند. با این حال، این وامها گاهی اوقات نرخ بهره بالایی دارند، پس مطمئن شوید که توانایی بازپرداخت آنچه را که دریافت میکنید، دارید.
مانند هر روش دیگری برای تأمین مالی کسبوکار، ریسکهایی وجود دارد؛ اما امیدواریم که شما بتوانید پاداشهای آن را نیز ببینید.
همین حالا انجام دهید
بسیاری از افراد نمیتوانند کسبوکار خود را به صورت شخصی تأمین مالی کنند، بنابراین مهم است بدانید که آیا روش دیگری برای تأمین سرمایه برای کسبوکار شما مناسب است یا خیر. بیایید وضعیت شما را بررسی کنیم و ببینیم کدام روش ممکن است برای شما بهترین گزینه باشد. شروع کنیم
اگر میخواهید کسبوکارتان در این فضای رقابتی موفق باشد، دیجیتال منتورینگ مهندس پیام لاهه میتواند به شما کمک کند تا بهترین استراتژی را به کار بگیرید و حضور قدرتمندی برای برند خود ایجاد کنید
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد 🙂